Blog Bezpečne sa dá zálohovať aj na On-Prem
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 27. mája 2024 Blog

Bezpečne sa dá zálohovať aj na On-Prem

Imperatív "odolnosti voči ransomvéru", zvlášť keď hovoríme o ukladaní a správe firemných dát, napriek všeobecne bežnému skepticizmu, môže byť dosiahnuteľný aj v On-Prem prevedení. 

Objektový spôsob ukladania údajov, ktorý sa od verzie Veeam V12 stal prelomovým prístupom k zálohovaniu dát a zároveň horúcou témou odborníkov s IT oddeleniami v mnohých podnikoch, prináša nespochybniteľné a v praxi už overené výhody v podobe nemennosti, škálovateľnosti a odolnosti voči strate. Pojem "Veeam BackUp to Object Storage" sme aplikovali v manažovanej službe S3 Cloud Backup, ktorá sa v relatívne krátkej dobe stala nenahraditeľnou súčasťou mnohých zákazníckych SLA-čiek.

On-Prem prevedenie objektového úložiska môže byť vo vybraných prípadoch zaujímavé z dôvodov, ktoré spomenieme v ďalšom texte.

Už sa nám stalo, že sme pri nasadzovaní služby S3 Cloud Backup, z dôvodu nedostatočnej konektivity (bez akejkoľvek možnosti jej navýšenia v dannej lokalite), mali nečakáne dlhé uploady, respektíve zálohy neprebehli v určenom časovom okne. V jednom prípade, keď sme so zákazníkom zachraňovali dáta downloadom zo záloh, trvalo to (opäť kvôli konektivite) neúnosne dlho. Ďalším dôvodom prečo uvažovať nad On-Prem objektovým ukladaním údajov je fakt, že niektorí zákazníci z určitých dôvodov nepreferujú cloudové služby.

Inovatívny spôsob objektového ukladania údajov priamo na úložisko dát je založený na princípoch Zero Trust Data Resilience. Zjednodušene povedané, ide o segmentovanie zálohovacieho softvéru a zálohovacieho úložiska spolu so zavedením viacero zón odolnosti a nepretržitým overovaním prístupových požiadaviek. Dáta sú uložené a chránené s ohľadom na bezpečnosť už od prvej zálohy. 

Nakoľko sa jedná o lokálne úložisko objektov, rýchlosť zálohovania a obnovy dát je ďaleko vyššia a náklady s tým spojené neporovnateľne nižšie, v porovnaní s cloudovým riešením. Samozrejme, v prípade On-Prem riešení musíme rátať aj s rizikami možného vzniku prekážok pri obnovy dát, ako napríklad fyzické poškodenie alebo odcudzenie, katastrofické udalosti či porucha zariadenia.

Téme konkrétnych objektových úložísk sa budeme čoskoro venovať v niektorom z našich nasledujúcich blogov.


Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.