CDP radí Zašifrovali nás, čo teraz?
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 15. januára 2024 CDP radí

Zašifrovali nás, čo teraz?

Zažiť útok ransomvérom nie je žiadnou vzácnosťou, no príbeh, ktorý sa stal nášmu zákazníkovi ("firma") si zaslúži väčšiu pozornosť.  

Ten pocit, keď im ráno nefungovali aplikácie a výhražná správa s vydieračským znením ich zrazila s realitou, bol nezabudnuteľný. Firma dbala na modernú, real-time aktualizovanú front end ochranu. Mali nastavený aktívny monitoring systémov, čo samozrejme negarantuje zachytenie ransomvér útoku. Dodržiavali pravidlo zálohovania 3-2-1-1-0, čiže mali nezmeniteľné zálohy v cloude - čerstvo nasadenú službu S3 Cloud Backup by CDP.

"Čerstvo nasadená služba" v praxi to znamená, že firma pred útokom nestihla overiť proces obnovy väčšieho množstva dát zo záloh v cloude. 
 Skúšali ste už obnovovať väčšie množstvo dát z cloudu a koľko vám to trvalo?

Dostupná kapacita linky v dannej lokalite neumožnila firme rýchlejší downloud a krátky čas obnovy dát. Vtedy začala improvizácia, čo nemohlo viesť ku spokojnosti kolegov (zrovna bol čas vyplácania výplat), vedenia firmy (zastavená produkcia) a obchodných partnerov. Firme sme sa v rámci možnosti snažili pomôcť. Ideálne riešenie to nebolo, ale po čase procesy začali fungovať, najskôr v obmedzenom režime (vedenie prioritne zabezpečilo vyplácanie výplat) a postupne v plnom režime (produkcia).

Aké je z toho ponaučenie?

Nie darmo sa hovorí, že "tréning robí majstra". A preto nie len našim klientom vrele odporúčame pravidelne testovanie obnovy produkcie, podľa predom definovaného (a vedením schváleného) DR plánu.

Vieme pomôcť!


Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.