Blog Prečo je riadenie IT projektov dôležité
Martin Petrík, PM & Marketing 15. februára 2024 Blog

Prečo je riadenie IT projektov dôležité

 
CDP odovzdá zákazníkom ročne zhruba 40 menších či väčších IT projektov s priemernou hodnotou 100 tisíc EUR. 

Projektové riadenie u nás začína  (trochu neobvykle) podpisom zmluvy. Podstatou práce projektového manažéra, od toho okamihu - vlastníka projektu, je uchopenie rámcovej dohody dvoch strán, s dôrazom na odsúhlasený objem projektových prác a požadovaný termín ich dokončenia.  Pri tom každý projekt rozdeľujeme na tri základné fázy: 

  1. Analýza a plánovanie
  2. Obstaranie a implementácia
  3. Logistika a finalizácia


V prvej fáze riadenia projektu obvykle nastavujeme indikatívny harmonogram prác, podľa dispozícii patričných systémových odborníkov a vhodného termínu na implementáciu v serverovni, u zákazníka alebo v dátovom centre. Preto je predovšetkým potrebné získať dôležité vstupné údaje od dizajnéra riešenia a poverenej osoby na stráne klienta. V tejto fáze často "doklepávame" detaily, ktoré v ponukovej fáze projektu považujeme za menej dôležité a predčasné. No, teraz je ten správny čas na nič nezabudnúť.

Kompletizácia pre potreby projektu objednaných zariadení a registrácia softvérových licencii niekedy dáva riadne zabrať. Prípadne naruší dohodnutý harmonogram prác. Sú to záležitosti sťažka ovplyvniteľné ľudskou vôľou a preto sme radi, že naši zákazníci, bez výnimky, prejavujú dostatok pochopenia pre takéto situácie. 

Po obstaraní potrebných vecí, samotná inštalácia a implementácia väčšinou prebehnú "ako po masle". Väčšinou, nie vždy. Prekvapia nás (a natiahnu čas) pozabudnuté aktualizácie operačných systémov či softvéru na virtualizáciu, prípadne zálohovacieho softvéru. Častým zadrhnutím a brzdou v realizácii vedia byť nedokonalé nastavenia podnikových sietí. Okrem prolongácie projektových prác, takéto zadrhnutia vyžadujú urýchlené schvaľovanie spravidla neplánovaných finančných prostriedkov na ich elimináciu.

K najzásadnejším prínosom projektového manažéra patrí poctivý dozor nad priebehom projektových prác, slušná komunikácia, včasná distribúcia dôležitých informácii, dobra koordinácia procesov, indexácia získaných údajov a tvorba projektovej dokumentácie. Riadenie projektu iba naoko končí odovzdaním projektu a spoločnou sumarizáciou odvedených prác, ale to už sú, ako zvykneme povedať, "drobné dokončovačky". 

O autorovi

Projektovému riadeniu sa venujem už 10 rokov. Prešiel som si od administrácie projektov, cez accounting, až po samotný manažment. Teória projektového manažmentu je popísaná rôznymi metodológiami a prístupmi k riadeniu projektov. Ja som absolvoval kurz projektového riadenia metodológiou PRINCE. Neustále robím na optimalizácii pracovných postupov a kvalite vykonávania práce. Podľa môjho názoru, najdôležitejšími benefitmi, ktoré moja práca prináša konečnému užívateľovi, je kvalitné nastavenie procesov a ich flexibilita počas realizácie projektu. Martin Petrík

Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.