Ján Tima, systémový špecialista 10. novembra 2023 CDP radí

UPS a batérie - 6. diel: Ako testovať UPS

Pri samotnom teste je potrebné vždy predpokladať ten horší scenár, a preto systém podrobne monitorovať a byť pripravený na okamžitý zásah.

Ako postupovať pri testovaní 
  1. Pri veľkých batériových úložiskách je vhodné niekoľko dní pred testom realizovať testy samostatných batérií a v prípade potreby upraviť ich parametre doplnením príslušných chemikálii. Test je možné vykonať aj na menších UPS kde sa kontroluje stav batérií pohľadom (ich deformácie, vytečenie elektrolytu apod.) ale napríklad aj špeciálnym testerom batérií. V prípade nájdenia batérie v batterypacku, ktorá je parametrami výrazne slabšia ako ostatné, nemá zmysel pokračovať v ďalších testoch až do vyriešenia. Ak sa dá, odporúča sa vymeniť celý batterypack (pri veľkých zostavách sa riaďte inštrukciami výrobcu UPS). Vo všeobecnosti sa neodporúča kombinovať nové a staré batérie (za staré batérie sa všeobecne považujú všetky batérie staršie ako 1 rok). V prípade vyhovujúceho testu pokračujeme niektorým z nasledujúcich bodov.
  2. Samostatné testovanie každej UPS sa používa vtedy, keď máme viaczdrojové zariadenia a vypneme len jednu vetvu napájania. Pred testovaním sa snažíme nastaviť zariadenia tak, aby z testovanej vetvy odoberali pokiaľ možno maximum energie. Test je potrebné zopakovať pre každú napájaciu vetvu samostatne. V prípade, ak každá vetva samostatne vyhovie, je potrebné počkať na plné nabitie batérií a zopakovať test podľa bodu 3 alebo 4. Test je zdĺhavý, nakoľko je potrebné otestovať každú vetvu a následne celé zostavy. Doba testu je však vyvážená jeho bezpečnosťou, nakoľko sa týmto eliminuje neočakávaný výpadok produkcie.
  3. V prípade, ak si výpadok môžeme dovoliť a zároveň platí, že máme korektne vypnutú pripojenú produkciu, môžeme vykonať kratší a menej riskantný test. Skrátka vypneme napájanie a sledujeme, čo sa bude diať. V prípade nepredvídaného správania (napr. rýchly pokles zostávajúcej doby pod potrebný čas na vypnutie) obnovíme napájanie a konštatujeme zlyhanie testu. Pri tomto teste musíme vziať do úvahy to, že zariadenia sú síce pripojené, ale reálne nevykonávajú činnosť, a preto je ich spotreba výrazne nižšia. Pokiaľ zostávajúci čas behu na UPS má dostatočnú rezervu na vypnutie aj zaťaženej produkcie, môžeme test uzavrieť ako vyhovujúci. Jedná sa o najčastejšie v praxi používaný typ testu.
  4. Vykonať môžeme napríklad krátky, ale pomerne riskantný test, za predpokladu, že si môžeme dovoliť výpadok produkcie a máme spravené zálohy tak, aby neočakávané vypnutie nespôsobilo stratu dát. Znovu vypneme napájanie a sledujeme, čo sa bude diať. Pri nepredvídanom správaní (rýchly pokles zostávajúcej doby behu UPS pod potrebný čas na vypnutie) obnovíme napájanie a konštatujeme zlyhanie testu. Tento postup testovania najpresnejšie prezradí stav celého reťazca. Nakoľko po začatí vypínania zvyčajne už nie je možné tento proces prerušiť, je potrebné odsledovať aj čas, kedy sa pripojený systém pri zlyhanom teste začal automaticky vypínať.
  5. Špecifickým prípadom je použitie generátora. V tomto prípade môžeme test rozdeliť na dva typy: test štartu generátora a test vypnutia pri zlyhaní generátora. Podľa zvoleného typu testu nastavujeme podmienky na vykonanie testov 2, 3 a 4. Samotný test generátora sa vykonáva podľa inštrukcií výrobcu generátora, t. j. spôsob štartu, minimálna doba behu, doba dobehu.

Testy 1 a 2 sú považované za testy bez výpadku produkcie. Sú informatívneho charakteru, nakoľko nedochádza k reálnemu ukončeniu prevádzky a sú prípravou pre test 3 alebo test 4, vhodné pre zariadenia s neoverenými vlastnosťami (napr. staré, dlho netestované UPS).

Testy 3 a 4 vždy predpokladajú výpadok produkcie, nakoľko za vyhovujúci test považujeme iba ten, pri ktorom po korektnom ukončení prevádzky dôjde k reálnemu vypnutiu všetkých systémov a po opätovnom pripojení napájania, k ich naštartovaniu.

Test 5 môžeme zaradiť medzi výpadové a testy bez výpadku, nakoľko pri bežnom teste generátora nedôjde k výpadku, ale je potrebné predpokladať aj jeho zlyhanie, a v tom prípade dôjde k výpadku, a jeho časovú následnosť a priebeh je vhodné minimálne poznať.

pokracovanie-button.png

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.