CDP radí UPS a batérie - 6. diel: Ako testovať UPS
Ján Tima, systémový špecialista 10. novembra 2023 CDP radí

UPS a batérie - 6. diel: Ako testovať UPS

Počas testovania si treba starostlivo zvážiť, čo testujeme a čo sa počas testu môže stať. Základom je aspoň raz do roka (keď to prevádzka dovolí, aj viac krát) otestovať celý systém na výpadok napájania, a to až do korektného vypnutia naviazaných systémov.

Na testovanie nám vo všeobecnosti stačia obyčajné stopky a trpezlivosť. V prípade testovania generátora si môžeme na meracie práce prizvať elektrikára, najlepšie s analyzátorom sietí. Vo väčšine prípadov bude stačiť informácia o prítomnosti správneho napätia na výstupe generátora. Testovanie samotných batérií je už komplikovanejšie, nakoľko potrebujeme aj náradie a špeciálne testery batérií.

Čo je potrebné otestovať
  • Celý zálohovaný reťazec 

UPS musí s dostatočnou rezervou zabezpečiť prevádzku zálohovaných systémov na určenú dobu korektného vypnutia. Odporúčame testovať aspoň 1x za rok.

  • Samostatný generátor 

Sleduje sa čas potrebný na nabehnutie a prifázovanie k zariadeniu. Tento čas je potrebné poznať pri dimenzovaní doby behu UPS. Odporúčame testovať aspoň 1x za mesiac.

  • Samostatnú UPS

UPS musí s dostatočnou rezervou zabezpečiť prevádzku zálohovaných systémov aspoň na dobu nábehu generátora alebo korektného vypnutia. Odporúčame testovať aspoň 1x za rok.

  • Samostatné batérie v UPS 

Na testovanie samotných batérií je potrebný špeciálny merací prístroj schopný zmerať napätie batérie, jej kapacitu a vnútorný odpor. Porovnaním týchto údajov s údajmi z predchádzajúcich meraní sme schopní odhadnúť stav meranej batérie a úroveň jej opotrebenia od posledného merania. Pri väčších batériových poliach odhadnúť potrebu doplnenia alebo úpravu obsahu elektrolytu v jednotlivých článkoch. Testy väčších batériových celkov sa však zvyčajne robia dodávateľským spôsobom servisnou firmou.

Čo sa pri teste môže stať
  • Ak je všetko OK, tak testovaný systém podľa očakávaní potvrdí svoju funkčnosť. V tomto prípade stačí spísať dokumentáciu, aby bolo s čím porovnať budúce testy a odhadnúť životnosť batérií. 
  • V horšom prípade dôjde k vypnutiu resp. zlyhaniu pred očakávaným časom. V tomto prípade je na mieste uvažovať o výmene batérií v UPS resp. ak sú staršie aj celých UPS. Minimálne je potrebné upraviť nastavenia zálohovacieho reťazca tak, aby aj takto opotrebená UPS dokázala podržať zálohované zariadenia až do ich korektného vypnutia. 
  • V najhoršom prípade systém zlyhá veľmi krátko po začatí testu. V takomto prípade je na mieste uvažovať o bezodkladnej výmene batérií alebo celých komponentov (najčastejšie celých UPS).

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.