Ján Tima, systémový špecialista 10. novembra 2023 CDP radí

UPS a batérie - 6. diel: Ako testovať UPS

Počas výpadku napájania, ale aj počas bežnej prevádzky môže dôjsť ku zlyhaniu UPS z dôvodu zanedbanej starostlivosti. V takýchto prípadoch sa UPS neočakávane vypne, začne dymiť a v tom najhoršom scenári, začne horieť. Najčastejšou príčinou býva opotrebovanie batérie s mechanickými poruchami, ako sú praskliny a následný únik elektrolytu alebo len ich tvarové zmeny. V každom prípade, po úniku elektrolytu (kyseliny) je oprava UPS problematická a niekedy až nemožná. Pri „nafúknutí“ batérií sa občas stane, že samotná konštrukcia UPS to nevydrží a zničí sa (UPS doslova exploduje). V oboch prípadoch je takáto UPS vhodná len na výmenu.

Zvýšené riziko zlyhania UPS, prípadne požiaru, vzniká kombináciou opotrebenej batérie so zlým chladením a usadeným prachom.

batéria poškodená únikom elektrolytu, ktorý „zožral“ kontakt aj s prívodným káblom

Na nasledujúcom obrázku je odfotený battery pack s „nafúknutými“ baterkami. Takto deformovaný pack bol veľký problém z UPS vybrať a podarilo sa to len s použitím skutočne hrubej sily. I napriek úspešnému odstráneniu starého battery packu zostala konštrukcia UPS trvalo deformovaná.

battery pack s „nafúknutými“ baterkami

Tento obrázok je skôr extrém, no v praxi sa dá stretnúť aj s takýmto prípadom. UPS je poškodená a vhodná len na vyhodenie

CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.


Autor článku: Ján Tima, systémový inžinier

Ján Tima vyštudoval VŠ automatizácie a meraní, venuje sa zálohovaniu dát so špecializáciou na bezpečnosť a funkčnosť zálohovania technologických celkov prostrednictvom záložných zdrojov (UPS).

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.