CDP radí UPS a batérie - 4. diel: Ako predĺžiť dobu behu UPS
Ján Tima, systémový špecialista 08. septembra 2023 CDP radí

UPS a batérie - 4. diel: Ako predĺžiť dobu behu UPS

Stáva sa, že z dôvodu poddimenzovania batérií alebo celej UPS, doba behu zariadenia nemusí postačovať pre plánované potreby. Uistiť sa, že máte správne nadimenzované batérie pre vašu aktuálnu záťaž, môžete vypočítaním potrebnej veľkosti UPS pomocou kalkulačky záťaže a následným porovnaním s uvedenou dobou chodu pri konkrétnej UPS.

Ak doba behu UPS pri výpadku napájania nie je postačujúca, zvoľte väčšie batérie či iný model UPS. Pri niektorých typoch UPS sa pridaním externých batériových modulov (EBM) dá zvýšiť doba behu UPS.

Ak sa vám časom zmenili podmienky, je vhodné skontrolovať UPS a v prípade potreby upraviť parametre záťaže. Pri batériách starších ako jeden rok, väčšina výrobcov UPS, okrem doplnenia EBM, dôrazne odporúča vymeniť aj stávajúce batérie. Dôvodom je zmena vlastností samotných batérií, o ktorých sme písali v predchádzajúcich článkoch.


Na grafe vidíme zmenu času behu UPS (modrá) pridaním 1 ks EBM (oranžová). V tejto kombinácii je pri rovnakej záťaži doba behu trojnásobná. 

Aj predlžovanie behu zariadení pri výpadku napájania má, kvôli konštrukčným parametrom samotnej UPS, svoje limity. Menšie UPS sa vôbec nedajú rozširovať. Stredné veľké UPS sa zvyčajne dajú doplniť 1-4 modulmi EBM. Pre veľké UPS sa zasa vyrábajú samostatné moduly s batériami a moduly manažmentu batérií, pričom ich rozširovanie je flexibilnejšie.

Vo všeobecnosti kapacita EBM batérií býva oproti batérii v samostatnej UPS dvojnásobne väčšia, čo umožňuje predĺženie času behu UPS na 3x, 5x, 7x, alebo pri použití 4EBM až 9x. Takéto predlžovanie behu UPS vie byť, z pohľadu nutných investícií a údržby, veľmi náročné.

Pri potrebe dosiahnutia dlhších časov behu UPS stojí za zváženie kombinácia UPS, automatického prepínača (ATS) a generátora.

Štart generátora je riadený výpadkom napájania na hlavnom prívode a ATS zabezpečuje prepínanie medzi generátorom a hlavným prívodom. Všetky ATS sú konštruované tak, aby umožnili aj manuálne prepínanie počas testovania prevádzky. Rovnako aj generátor je možné naštartovať manuálne.

Vhodné prípady používania kombinácie UPS a generátora popisujeme v pokračovaní série článkov.


CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.

Autor článku: Ján Tima, Systémový inžinier  
Ján Tima vyštudoval VŠ automatizácie a meraní, venuje sa zálohovaniu dát so špecializáciou na bezpečnosť a funkčnosť zálohovania technologických celkov prostrednictvom záložných zdrojov (UPS).

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.