CDP radí UPS a batérie - 3. diel: Prečo vaša UPS vydrží menej ako nová
Ján Tima, systémový špecialista 11. augusta 2023 CDP radí

UPS a batérie - 3. diel: Prečo vaša UPS vydrží menej ako nová

Všeobecne akceptovaný rozsah životnosti batérií v UPS je 3 až 5 rokov. Tento údaj je len štatistickým odhadom, pretože životnosť batérie závisí od mnohých externých faktorov. Aj keď moderné UPS si dokážu batérie otestovať, väčšina výrobcov po uplynutí doby životnosti odporúča ich preventívnu výmenu. 

Okrem kvality továrenského spracovania, životnosť batérie ovplyvňujú najmä jej vek, dimenzovanie záťaže, prevádzková teplota, spôsob zaťaženia a starostlivosť.

Vek batérie UPS

Batérie sú zariadenia na uchovávanie elektrochemickej energie, ktoré premieňajú chemickú energiu na elektrickú energiu, ktorú UPS potrebuje na prevádzku. Ale aj pri nabíjaní batérie sa chemikálie v batérii časom vyčerpajú, čo spôsobí, že batéria pri danej záťaži dodáva menej energie za kratší čas. Preto bez ohľadu na to, ako ju používate, v určitom okamihu je čas batérie vymeniť.

Na vodorovnej osi je vidieť dobu behu UPS so záťažou, pričom na zvislej osi je zobrazovaný údaj o odhadovanej dobe behu do vypnutia, udávaný UPS.


Ako referenčný údaj je zobratá nová batéria – modrá. Žltý a šedý graf zobrazujú opotrebované batérie pri tej istej záťaži UPS, kde sa už prejavuje výrazný pokles kapacity, a tým aj doby behu samotnej UPS počas výpadku napájania.

CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.