Ján Tima, systémový špecialista 11. augusta 2023 CDP radí

UPS a batérie - 3. diel: Prečo vaša UPS vydrží menej ako nová

Spôsob zaťaženia

Ak ste si všimli, že vaša batéria UPS už nevydrží ako nová, tak je to preto, lebo počet a dĺžka vybití batérie ovplyvňujú jej schopnosť uchovávať energiu. Čím viac vybití, čím hlbšie vybitie, čim dlhšie zostane batéria vo vybitom stave, tým kratšia bude životnosť batérie. Bežné batérie používané v UPS  (VRLA) sú dimenzované na cca 300 cyklov.

Podľa najčastejšieho spôsobu používania UPS sa môžeme stretnúť s nasledujúcimi charakteristikami správania batérie:

  1. UPS má minimálnu dobu behu na batérie a dochádza prevažne k opotrebeniu časom (šedý graf – namerané po 4 rokoch).
  2. UPS beží blízko svojho maximálneho výkonu a dochádza k častým krátkodobým výpadkom napájania  (žltý graf – namerané po 2 rokoch).


V oboch prípadoch autotest UPS „nesprávne“ označil batérie za vyhovujúce, nakoľko trval iba 2 minúty, počas ktorých nebol identifikovaný prudký pokles výdrže batérií. 

Údržba

Väčšina UPS používa olovené „bezúdržbové“ batérie. Bezúdržbová funkcia však skutočne znamená len to, že nevyžadujú pridávanie elektrolytu. 

Aj bezúdržbové batérie je potrebné kontrolovať, či nedochádza k nahromadeniu korózie alebo strate tesnosti, či sú svorkové spoje pevné a či nedošlo k mechanickej deformácii (najčastejšie „nafúknutiu“) konštrukcie. Bez akejkoľvek údržby budú mať vaše batérie často kratšiu životnosť alebo sa jedného dňa úplne vypnú.

Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaše zariadenia mali vždy dostatok „šťavy“ a aby vydržali ďalší výpadok napájania, je monitorovanie a kontrola batérie. Ak vaša UPS vydrží prevádzku z batérie výrazne kratšiu dobu ako predtým, treba zvážiť blížiaci sa koniec životnosti batérie a potrebu jej výmeny. 

CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.

Autor článku: Ján Tima, Systémový inžinier

Ján Tima vyštudoval VŠ automatizácie a meraní, venuje sa zálohovaniu dát so špecializáciou na bezpečnosť a funkčnosť zálohovania technologických celkov prostrednictvom záložných zdrojov (UPS).

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.