Ján Tima, systémový špecialista 11. augusta 2023 CDP radí

UPS a batérie - 3. diel: Prečo vaša UPS vydrží menej ako nová

Dimenzovanie záťaže

Ak je batéria poddimenzovaná pre záťaž, skráti sa doba prevádzky batérie a jej životnosť. Aby ste sa uistili, že máte správne dimenzované batérie pre vašu aktuálnu záťaž, potrebnú veľkosť zariadenia si môžete overiť pomocou kalkulačky záťaže a doby chodu pri konkrétnej UPS. 

Ak doba behu pri výpadku napájania nie je postačujúca, zvoľte väčšie batérie v samotnej UPS, alebo ak je to možné, doplňte k UPS externé batériové moduly EBM. Pri zmene podmienok zaťaženia počas prevádzky, skontrolujte UPS a v prípade potreby upravte parametre. 

V prípade, že inštalované batérie sú viac ako rok staré, väčšina výrobcov UPS vrelo odporúča, okrem doplnenia EBM, výmenu už používaných batérií.

doba behu UPS bez EBM (modrá) a s EBM (oranžová) 

Pri rovnakej záťaži doba behu UPS s pridaným EBM je trojnásobná. Aj predlžovanie behu zariadení pri výpadku napájania má svoje limity, ktorým sa budeme venovať v ďalšom texte.

Teplota okolia 

Menovitá kapacita batérie je založená na teplote okolia 25°C. Ak je batéria prevádzkovaná pri vyšších teplotách, jej životnosť sa výrazne skracuje. 

Preto je vhodné venovať pozornosť aj umiestneniu samotných UPS napr. v priemyselných lokalitách, halách a miestach vystavených slabému vetraniu alebo slnečnému žiareniu či iným zdrojom tepla.

pokracovanie-button.png

CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.