CDP radí UPS a batérie - 2. diel: Kedy vymeniť batériu v UPS
Ján Tima, systémový špecialista 14. júla 2023 CDP radí

UPS a batérie - 2. diel: Kedy vymeniť batériu v UPS

Skontrolovali ste v poslednej dobe batériu systému UPS? 

Vedeli ste, že batéria vo vašom systéme UPS vydrží približne tri až päť rokov? Ak je vaša UPS staršia ako tri roky, zvážte či nenastal čas na výmenu batérie. Pomôže pravidelná kontrola výdrže batérie vášho UPS zariadenia.

Ako zistíte, či potrebujete vymeniť batériu UPS  

Najhorší spôsob, ako zistíte potrebu výmeny batérie, je strata funkčnosti záložného zdroja počas výpadku elektriny. Venujte svojej UPS z času na čas trochu pozornosti. Stačí napríklad, ak sledujete jej parametre. Väčšina moderných UPS je vybavená diagnostickým modulom, ktorý v pravidelných intervaloch automaticky vykonáva test. Výsledky sú zvyčajne interpretované LED diódou na prednom panely alebo ako hlásenie na displeji a vo WEB rozhraní pri použití NMC karty. 

Ani vyhovujúci výsledok auto-testu nemusí vždy znamenať 100 % použiteľné batérie. Preto je vhodné podľa potreby, minimálne raz za rok, vykonať test výpadku napájania. Radíme pri tom dobiť UPS na plnú kapacitu, následne odpojiť prívod energie a manuálne odsledovať dobu behu pripojeného zariadenia. Počas testu je treba sledovať hlavne dynamiku poklesu použiteľnej energie v UPS, zobrazovanú ako zostávajúci čas. Pri tomto teste je potrebná rýchla reakcia, nakoľko pokles pri starších a opotrebovaných batériách je veľmi rýchly. Ak sa nepotvrdí dostatočný čas, batérie je potrebné bez váhania vymeniť. 

Čo znamená výmena batérie vo vašom systéme UPS

Pre malé a stredné UPS sa realizuje výmena samostatných batérií ako celku. Pre veľké UPS sa realizuje výmena buď celých batérií alebo batériového modulu. 

Pomocou manuálu dokáže batérie pre malé a stredné UPS vymeniť aj zručnejší používateľ, ale pre veľké UPS je na výmenu batérií potrebné objednať služby servisného technika.  

Pri objednávaní náhradných batérií je potrebné brať do úvahy špecifické zaťaženie a skôr, ako kúpite lacné batérie, radšej sa spoľahnite na originálne diely, určené pre danú UPS. 

V ďalšom pokračovaní série článkov o UPS a batériách sa dozviete prečo vaše batérie vydržali tak krátko alebo, naopak, tak dlho.

CDP vo svojich infraštruktúrnych riešeniach používa UPS od spoločnosti Eaton.


Autor článku: Ján Tima, Systémový inžinier  
Ján Tima vyštudoval VŠ automatizácie a meraní. Venuje sa zálohovaniu dát so špecializáciou na bezpečnosť a funkčnosť zálohovania technologických celkov prostrednictvom záložných zdrojov (UPS).

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.