Blog Testovanie plánu obnovy neradno podceňovať
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 01. júla 2024 Blog

Testovanie plánu obnovy neradno podceňovať

Plán obnovy po havárii (Disaster Recovery Plan) je dnes kľúčovým prvkom ochrany podnikov pred kybernetickou kriminalitou. Samotné front-end riešenia na ochranu pred škodlivými útokmi, napriek investovanému úsiliu, často nestačia a počet úspešných útokov graduje.

To je dôvod prečo dnes podniky venujú viac pozornosti back-end riešeniam na zachovanie kontinuity podnikania a ochranu podnikateľských investícií. V skutočnosti žiaľ, tvorba, údržba a testovanie plánu obnovy (DRP) pre väčšinu spoločností na Slovensku nie je prioritou. A to je problém!

Preťaženie IT personálu v podnikoch spravidla vedie k nedostatku času potrebného na údržbu a testovanie ochranných riešení, aj keď povedzme len raz ročne. Testovanie procesu obnovy nie je len o potvrdzovaní správnosti naplánovaných postupov. Testovaním sa zároveň overuje spolupráca interného tímu podľa definovaných kompetencií a nezriedka aj koordinácia s externými poskytovateľmi služieb.

Paradoxom je, že aj keď sa o tom veľmi nezhovárajú, predstavy vedenia spoločnosti a "resuscitačného" tímu o čase potrebnom na oživenie prevádzky po havárii sa často líšia. Pravidelné testovanie obnovy môže tieto rozdiely v očakávaniach zmierniť a bežné napätie pri neplánovaných udalostiach minimalizovať. Okrem toho, testovanie odhaľuje a ponúka priestor na odstránenie úzkych miest v plánovaných postupoch, čo často výrazne skracuje čas potrebný na obnovu.

Včasné plánovanie pomáha podnikom určiť priority a zvoliť najlepšiu stratégiu zotavenia sa po havárii. Vieme o prípadoch, keď vyplácanie miezd, dochádzkový systém alebo dokonca výdaj obedov dostali z pohľadu kritickosti prednosť pred kľúčovými podnikovými aplikáciami. Testovanie plánu obnovy je tiež skvelou príležitosťou na zistenie skutočnej hodnoty DR riešení, keď doslova platí pravidlo, že "čas sú peniaze."

Do zoznamu opatrení na zvýšenie kybernetickej odolnosti podnikov, ktoré EK odporúča prostredníctvom smernice NIS2, jednoznačne patrí aj tvorba DR plánu, jeho pravidelné testovanie a aktualizácia.


Sme pripravení pomôcť vám s vypracovaním plánu obnovy po havárii a participovať na aktualizáciách a testovaní.

Kontaktný formulár

* Nepovinný údaj

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.