CDP radí Reagujeme na výrazné zvýšenie cien VMware
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 20. marca 2024 CDP radí

Reagujeme na výrazné zvýšenie cien VMware

Prechod na model predplatného, spolu so zvýšením cien licencii (priemerne o 300%) a tým pádom celkových nákladov na prevádzku virtuálnych serverov, spôsobili zákazníkom spoločnosti VMware by Broadcom nemalé starosti. Táto zmena postihla nielen ich, ale aj poskytovateľov cloudových služieb, ktorí čoskoro budú musieť zvyšovať svoje poplatky. Nepotešili sa ani majitelia hyperkonvergovaných úložísk vSAN pre virtuálne prostredie.

Z portfólia navyše úplne zmizla bezplatná verzia VMware vSphere Hypervisor, ktorú najviac využívali malé spoločnosti s nižšími nárokmi na rozšírené funkcionality služby. Najmä oni sa teraz budú chcieť pozrieť po iných riešeniach, ako je napríklad Hyper-V od Microsoftu.

Ďalšou novinkou je licencovanie VMware založené na špecifikáciách hardvéru. Výber vhodného hardvéru, ktorý zohľadňuje platné licenčné podmienky VMware a snaha dostať tú najlepšiu hodnotu za peniaze, môže byť veľkou výzvou aj pre nás, ktorí sa touto problematikou zaoberáme denne v rámci návrhu projektov.

Najneskôr do konca januára 2024 si mohli zákazníci predĺžiť podporu na svoje existujúce licencie VMware. Po tomto termíne Broadcom umožňuje podporu zabezpečiť iba prechodom na nové prenájmové licencie. Softvér bez podpory môžu zákazníci aj naďalej používať na svojich zariadeniach, bez obmedzenia (zatiaľ) a bez možnosti aktualizácie na vyššiu verziu.

Menším organizáciám, ktoré si ťažko vedia predstaviť násobné zvýšenie nákladov na licencie VMware by Broadcom, budeme ponúkať alternatívny hypervisor od Microsoftu, ktorý je navyše súčasťou Windows Servera, čiže takpovediac bezplatný. Pokiaľ sa Microsoft nerozhodne inak. Dôvodom je, že Veeam a Dell Technologies (ktorých produkty používame v našich projektoch), podporujú obidve tieto platformy pre virtualizáciu serverov.

Zákazníkom radíme každopádne si vyžiadať kalkuláciu nákladov na licencie podľa modelu predplatného od VMware by Broadcom, porovnať ich s nákladmi pri migrácii na alternatívnu virtualizačnú platformu (povedzme Hyper-V) a podľa toho sa správne rozhodnúť k akému z riešení sa prikloniť. Vieme pomôcť.

Komentár autora
Vnímame, že ceny komodít a služieb t.č. neúprosne rastú. Niektoré zmeny žiaľ, či chceme alebo nie, budeme musieť akceptovať.


Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.