Blog Pohľad administrátora na monitorovanie Zabbixom
Ján Tima, systémový špecialista 06. mája 2024 Blog

Pohľad administrátora na monitorovanie Zabbixom


Pri riešení rôznych situácii je pre IT administrátora dôležité vedieť včas a správne sa rozhodnúť. Rozhodnutia by sa mali realizovať na základe relevantných údajov. Tieto údaje sa získavajú pravidelnou kontrolou, ktorú voláme monitoring infraštruktúry.

Manuálny monitoring sa vykonáva postupným prihlasovaním na jednotlivé zariadenia a kontrolou ich stavu. Nevýhodou je vysoká náročnosť na pozornosť a pri tom strávený čas, nehovoriac o chýbajúcej existencii historických údajov.

Strojový monitoring je vykonávaný za pomoci rôznych aplikácii na to určených. Aplikácie na strojový monitoring sa postupne prihlasujú na jednotlivé zariadenia za účelom zberu pomerne širokej škály údajov. Zozbierané údaje vo vzťahu ku nastaveným štandardom voláme metriky. Metriky sa ďalej používajú na štatistické spracovania resp. rôzne zobrazenia pre potreby analýzy. Väčšina takýchto aplikácii je spoplatnená, čo môže byť určitou nevýhodou. Avšak nájdu sa medzi nimi aj bezplatné, tzv. open source aplikácie. 

Najčastejšie používanou open source aplikaciou je  Zabbix. Svoj príbeh Zabbix začal písať v Litve roku 2001, keď programátori neboli spokojní s ponukou nástrojov pre monitoring sieti, serverov a aplikácií. Aktuálne je Zabbix k dispozícii už vo verzii 6.4.

Za používanie open source aplikácie Zabbix sa síce neplatí, ale na plnohodnotné využívanie je potrebné jej odborné nasadenie, konfigurácia a následná správa.

Pohľad administrátora na monitorovanie Zabbixom si môžete prečítať v sekcii Technológie >>> 


Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.