Blog Ako sa NIS2 dotýka miest a obcí na Slovensku
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 08. marca 2024 Blog

Ako sa NIS2 dotýka miest a obcí na Slovensku

NIS2 je smernica Európskeho parlamentu o potrebe zvyšovania úsilia o zmierňovanie hrozieb a budovania kapacít v oblasti kybernetickej bezpečnosti v Únii. Smernicu, ktorá nadobudne platnosť v druhej polovici tohto roka, sú povinné aplikovať aj mesta a obce s rozšírenou pôsobnosťou na Slovensku (ďalej samospráva).

Ukazuje sa, že útočníci sa dnes viac ako inokedy zameriavajú práve na samosprávy. Vieme potvrdiť, že už aj na Slovensku boli zaznamenané úspešné útoky, ktoré ochromili fungovanie napadnutých územných samospráv. Práve spomínané subjekty s rozšírenou pôsobnosťou poskytujú služby občanom, ktoré sú využívané  bežne a pomerne často. Okrem toho, samospráva na Slovensku zhromažďuje významné množstvo informácií, ktoré sú pre útočníkov zaujímavé a bez ktorých si poskytovanie týchto služieb dokážeme predstaviť len veľmi ťažko.

Požiadavky NIS2 na samosprávu 

S ohľadom na úroveň povinností voči smernice NIS2, mesta a obce s rozšírenou pôsobnosťou patria do režimu nižšej povinnosti, čiže tých základných, ako sú napríklad zavádzanie bezpečnostných opatrení alebo ohlasovacia povinnosť po incidente.  

Jednou z povinností pre samosprávy, vyplývajúcich zo smernice NIS2, je zavádzanie bezpečnostných opatrení. Ide o technické opatrenia, ako sú zaistenie bezpečnosti sietí či implementácia softvérov zameraných na ochranu dát (antivírusy a pod.), ale aj opatrenia organizačného charakteru, ako napríklad školenia užívateľov alebo tvorba stratégie obnovy dát po havárii (kybernetickom útoku).

Ako CDP vie pomôcť

Účinným spôsobom ako chrániť údaje pred kybernetickými útočníkmi je ich uzamknutie. CDP zákazníkom poskytuje službu ochrany dát zamknutím, pod názvom S3 Cloud Backup. Nasadenie služby je jednoduché a prebieha veľmi rýchlo. Služba bola za posledné dva roky nasadená v desiatkach organizácii rôznej veľkostí a v niekoľkých slovenských mestách či obciach. Mnohé z územných samospráv si službu začlenilo do tohtoročného rozpočtu za úmyslom jej nasadenia a sprevádzkovania do konca roka 2024. 

Viac o službe S3 Cloud Backap >

Okrem uzamykania dát, CDP v menšom objeme realizuje aj iné riešenia ich ochrany. Napríklad segmentáciou sietí vytvárame izolovaný manažment záloh, čo je finančne nenáročný spôsob ako útočníkovi prekaziť cestu ku zazálohovaným dátam. Cesta ku dôležitým údajom sa dá schovať, preto sme toto riešenie ochrany dát nazvali skryte zálohy. Oba spôsoby ochrany máme overené v praxi a v prípade záujmu, poskytneme viac informácii.

Vytvorenie stratégie zálohovania je krokom, ktorým odporúčame začať cestu ku napĺňaní smernice Európskeho parlamentu NIS2. 


Zaujal vás tento článok?! Napíšte nám čo si o ňom myslíte  >>>
Ak chcete dostávať mesačný súhrn informácií s fókusom na firemné IT, prihláste sa k odberu CDP newslettra.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.