Blog Životný cyklus počítača
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 06. februára 2023 Blog

Životný cyklus počítača

Počet firiem, ktoré čelia nespokojnosti svojich zamestnancov spôsobenej pomalosťou ich pracovných nástrojov, korešponduje s nevhodne nastaveným či úplne chýbajúcim cyklom obmeny firemných počítačov. To je prípad viac ako 82% slovenských firiem.  

"Sú funkčné" je najčastejšie uvádzaný dôvod rozhodnutia ponechať staré zariadenia v prevádzke. Pri tom je akosi pravidelne opomínaný fakt, že nové operačné systémy, niektoré informačné systémy a aplikácie kladú z roka na rok väčšie nároky na koncové zariadenia.  

Štatisticky, len kvôli strate produktivity zamestnanca spôsobenej poruchou počítača, firma príde o takmer 90 EUR (vypočítané na základe priemerného času potrebného na odstránenie poruchy a priemernej hrubej mzdy na Slovensku).

A to ešte stále nehovoríme o nízkom užívateľskom komforte, ako sú napríklad dlhšie odozvy a nemožnosť pracovať súčasne s viacerými programami, o opotrebovanosti bateriek a diskov, väčšej poruchovosti, strate dát a tak ďalej...

Mnohé firmy ponechávajú staršie počítače v dlhšej prevádzke, ako je výrobcami odporúčaný životný cyklus týchto zariadení. Podľa nášho názoru najväčšou chybou, ktorej sa tieto firmy dopúšťajú, je zanedbávanie zreteľných bezpečnostných rizík. Je pravidlom, že staršie operačné systémy časom prestanú byť podporované výrobcom, prídu o pravidelné bezpečnostné záplaty, ale napriek tomu dotknuté zariadenia naďalej zostávajú v prevádzke pripojené do firemnej siete!

Pýtali sme sa IT manažérov na dôvody takýchto z časti neuvedomelých a predovšetkým riskantných rozhodnutí. Tú sú ich najčastejšie odpovede. 

  • šéf tento rok neschválil rozpočet na obmenu počítačov
  • už roky prevádzkujeme ten istý informačný systém a nič sa nám nestalo
  • staršia aplikácia funguje na starom OS, nemá zmysel to meniť
  • k počítaču je viazaná OEM licencia OS, museli by sme vyhodiť aj licenciu
  • firemným firewall-om sú všetky firemné počítače chránené 
  • pre kancelársku prácu postačí starý počítač
  • nové počítače kupujeme až keď sa staré pokazia 


Nepodceňujte rizika! Je pravda, že výrobcovia softvéru a hardvéru vymýšľajú nové veci, na prvom mieste kvôli peniazom. Ako inak. Ale, je to tak a zdá sa, že inak to v najbližšej dobe nebude. Sme názoru, že sa proti tomu neopláca bojovať "ochýbaním" pravidiel. Na konci dňa vždy na to nejak doplatíme.

Životný cyklus zariadenia riešite (s vedením podniku) v predstihu. Strategický plánujte dlhodobé výdavky na IT. Pri tom nezabúdajte, že fyzická životnosť firemného počítača (disky, RAM, baterky, zdroje, ...) niekedy býva dlhšou ako je jeho morálne zastaranie (dostupnosť náhradných dielov, podpora OS, nepostačujúci výkon na nové aplikácie).

Našou radou pre IT manažérov je pravidelné mapovanie situácie na trhu s informačnými technológiami, včasné plánovanie rozpočtu na firemnú IT infraštruktúru a presvedčivá argumentácia (obhajoba) potreby periodickej obmeny starších zariadení.

Vieme pomôcť s čímkoľvek.


A ešte niečo.

Nezabúdajte na spokojnosť a užívateľský komfort svojich kolegov. Nie darmo sa hovorí, že firmu tvoria jej zamestnanci. 

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.