CDP radí Namiesto rezignácie, radšej vyjednávajte
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 04. decembra 2023 CDP radí

Namiesto rezignácie, radšej vyjednávajte

Funkčný informačný systém je existenčnou podmienkou a konkurenčnou výhodou takmer každého podniku či inštitúcie na Slovensku. Preto neprekvapuje fakt, že dopyt po IT odborníkoch neustále stúpa.

Prečo si potom vo firmách neužívajú väčšiu pozornosť a ocenenie?

Náš názor o nedoceneniu ajtíkov vo firmách vychádza z reálnych skúseností v oblasti verejnej správy, potravinárskych reťazcov, poskytovateľov služieb a čiastočne aj v priemyselných podnikoch. V článku "Ako šéfovi vysvetliť IT potreby" sme sa snažili poskytnúť návod na prekonanie tejto situácie. Dnes sa budeme venovať ďalšej možnosti.

Rezignácia alebo nezáujem o "drancovanie peniazi" na IT projekty, s tým, že "to aj tak nikdy nevyjde," poukazuje na vážny problém. Ajtíci spravidla podľahnú rezignácii v dôsledku zlých skúseností z jednaní s nadriadenými. Pritom necítia žiadnu zodpovednosť za následky svojho konania. V skutočnosti, za funkčnosť systémov je zodpovedný ich správca (teda ajtík) a nie jeho nadriadený. Ten nesie zodpovednosť za prípadné odmietnutie poskytnúť investície na správne fungovanie alebo zabezpečenie firemného informačného systému.

Preto je nevyhnutné včas si upresniť reálne potreby firmy a vzájomné zodpovednosti. Základom je písomná deklarácia žiadosti IT odborníka o pridelenie finančných prostriedkov na účely fungovania a bezpečnosti informačného systému. Z nejednej skúseností vieme, že  v prípade následných ťažkostí, dôkaz o odmietnutí písomnej žiadosti "zachránil krk" nie jednému IT manažérovi.

Zbavenie sa viny v tomto prípade neznamená víťazstvo. Nefungujúce systémy spôsobia škody, ktoré finančne postihnú podnik, čo môže mať dopad aj na osobné príjmy, povedzme zamestnanecké odmeny. Pravdepodobne utrpí aj renomé odborníka na IT. Vyhnúť sa podobným nepríjemnostiam je možné prostredníctvom efektívneho vyjednávania.

Zo skúsenosti vieme, že vyjednávanie je činnosť, ktorej sa IT odborníci snažia oblúkom vyhýbať. Keď vznikne potreba za vyšším príjmom, radšej počkajú aby sa nadriadený spomenul a zvýšil im plát. Alebo sa potichu pozrú po inom, lepšie plátennom zamestnaní. V prípade odmietnutia dostatočného, možno skôr solídneho financovania firemných IT, zodpovednosť za následky presúvajú na decision makera, v žargóne označovaného ako "náčelník".

Jedným z riešení je naučiť sa vyjednávať! 


Odpíšte nám, a my vám zabezpečíme kurz vyjednávania. O platoch, odmenách, o IT rozpočtoch.

Mám záujem o účasť na kurze vyjednávania >>>

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.