Blog Čomu dnes čelia IT manažéri
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 14. septembra 2023 Blog

Čomu dnes čelia IT manažéri

Nedostatku uznania?! Áno, okrem iného!

Podnikový IT manažéri ani tak nestoja o uznanie, koľko ich trápi nevôľa kolegov a nadriadených, porozumieť komplexnosti a rozsahu ich práce.

V článku pomenujeme iba podstatné výzvy, ktorým dnes čelia IT manažéri v malých a stredných podnikoch na Slovensku a poskytneme rady ako na to.

1. Nedostatok komunikácie

Aj čiastočná nezainteresovanosť kolegov o ciele podniku, o výzvy či potreby na iných oddeleniach, môžu viesť ku nedorozumeniam, oneskoreniu realizácie niektorých projektov a horším kolegiálnym vzťahom.

Komunikovať treba neustále, inej cesty net. Skúste napríklad ranné stand up porady.
Nám sa osvedčili.

2. Kybernetické hrozby

Je to neustály stres! Hrozby sú, peňazí je minimum, alebo nie sú. A tak obvykle býva, že až sa niečo (nebodaj) stane, vinník je vždy jasný - IT manažér! A kto iný?

Nepodliehajte stresu! Úplne bezpečné riešenia neexistujú, ale to neznamená, že sa na bezpečnosť máte vykašľať. Vzdelávajte sa, informujte (písomne) nadriadených toľko, koľko dokážu pochopiť a sledujte situáciu. Chráňte zálohy firemných dát, pravidelne robte bezpečnostné audity, zvážte outsourcing.

3. Schvaľovanie IT rozpočtu

Nočná mora IT manažérov malých a stredných podnikov. Zase treba ísť za šéfom a pýtať peniaze ... Kebyže si ich aspoň pýtate pre seba.

Zvoľte správnu reč kmeňa. Poukážte na možné rizika a preneste zodpovednosť na náčelníka. O tom, ako správne komunikovať IT rozpočet s nadriadeným, sme písali v článku "Ako šéfovi vysvetliť IT potreby".

4. Poddimenzované kapacity

V menších podnikoch sa od ITčkára očakáva, že  "ohľadom počítačov" sám zvládne úplne všetko. Nájsť ďalšieho a ešte kvalitného človeka na IT je ťažké, špecifikovať čo presne bude robiť - nezvládnuteľné a navyše - stojí to peniaze.

Nenechajte sa zatlačiť do kúta! Využívajte služby externých špecializovaných firiem na záležitosti, na ktoré nestačíte časovo, prípadne vedomostne. 

5. Zastaralé technológie

Niekedy sami podľahneme názoru, že to čo funguje netreba meniť, maximálne treba predlžiť záruku. Inokedy nás k tomu názoru donútia "okolnosti".

Vo svete kde panujú Microsoft, big data, remote working, kde vendori každú chvíľu posielajú nové patche, update-y, vymýšľajú nové "feature", v takomto svete netreba byť  ignorantom. Hlavne je to nebezpečné!

Znovu, komunikovať, komunikovať, komunikovať! Inak to nepôjde. Ehm, ... ešte snáď plánujte dopredu.

Pokračujte na ďalšej strane.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.