CDP radí Kedy začať plánovať migráciu z Windows Server 2012 na vyššiu verziu
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 25. októbra 2022 CDP radí

Kedy začať plánovať migráciu z Windows Server 2012 na vyššiu verziu

Informácia, že Microsoft v októbri 2023 ukončí podporu Windows Server 2012 a Windows Server 2012 R2, neznamená automaticky koniec ďalšej prevádzkyschopnosti týchto systémov. Skončí len ich povinná technická podpora a vydávanie ďalších aktualizácii softvéru, čo znamená aj bezpečnostných záplat.

Kvôli zásadám, vychádzajúcim z odporúčaní bezpečnostných smerníc EU a bezpečnostných auditov v podnikoch, stále prevádzkujúcich systémy Windows Server 2012 a Windows Server 2012 R2, nadišiel čas plánovania prechodu na novšie verzie softvéru. Pozrime sa na to, prečo už teraz, rok pred ukončením podpory. 

Samotná migrácia, respektíve inštalácia nového OS nie je časovo náročná. Pred tým je ale nutné overiť kompatibilitu novej verzie OS s prevádzkovanými aplikáciami podnikového IS.

Zvlášť je potrebné dbať na databázové aplikácie, kde je migráciu na nový server nutné plánovať s ohľadom na výpadok produkčných procesov, alebo mimo pracovnú dobu.

Podstatná časť plánovaných investícii pôjde na licencie, nie len servera, ale aj Cal-ov. 

Pri migrácii AD-čka, File servera, databázového či aplikačného servera, je potrebné rátať s nezanedbateľným objemom prác.

Neodporúčame opomenúť dostatočnú diskovú kapacitu a výkon, potrebné na vytvorenie VM-iek, ktoré nejaký čas pobežia paralelne.

Pri starších verziách Veeam a VMware odporúčame overiť kompatibilitu s novou verziou Windows Server. Potreba update-u na ich novšie verzie si môže vyžiadať dodatočné náklady a predĺžiť čas na dokončenie prác pri migrácii.

V neposlednom rade treba myslieť na čas a náklady spojené s migráciou aplikačného softvéru / podnikového IS.


Neváhajte nás osloviť v súvislosti s obstaraním softvérových licencii nového serverového OS, alebo kvôli pomoci s migráciou podnikových aplikácii na nový OS. 

Rozhodne túto otázku začnite komunikovať s vašim dodávateľom podnikového IS.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.