CDP radí Ako sa vyhnúť katastrofe pri obnove dát po havárii
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 22. júna 2022 CDP radí

Ako sa vyhnúť katastrofe pri obnove dát po havárii

Odborníci upozorňujú na fakt, že malé a stredné podniky na Slovensku spravidla podceňujú rizika straty údajov. Pri tom, pre väčšinu firiem strata údajov sa môže stať osudnou. Rovnako tak, ako chýbajúci, alebo nedostatočný plán obnovy dát po havárii (DR plán). 

Pozrieme sa na 5 najčastejších chýb, ktorých sa firmy dopúšťajú pri zálohovaní. A povieme si aj ako na to.

CHYBA č. 1: Chýba terciárne a niekedy aj sekundárne úložisko dát

Pravidlo  3-2-1 správneho zálohovania jasne hovorí o potrebe aspoň 2 miest na replikáciu dát z primárneho úložiska. Jedno, akokoľvek odolné úložisko, nepredstavuje bezpečnú ochranu dát a ich prípadnú obnovu po havárii. Dnes sú v ponuke on-premise, cloudové a hybridné terciárne úložiska, ktoré považujeme za dostatočné riešenie bezpečnej ochrany firemných dát.

CHYBA 2: Nedostatočná, alebo neexistujúca ochrana proti poškodeniu zazálohovaných dát

Obnova dát po havárii, alebo kybernetickom útoku je možná iba vtedy, ak zálohy neboli poškodené. Možnosť obnovy nemodifikovaných dát zo zálohy je kľúčovou podstatou zálohovania údajov. O riešení pre zabezpečenie nemenné kópie dát na logický oddelenom úložisku sme písali v tomto článku.

CHYBA 3: Obnova trvá príliš dlho 

Keď podnikové systémy nefungujú, rýchlo počítame škody a zisťujeme akú hodnotu majú firemné dáta. Vysoká dostupnosť záloh na rýchlu obnovu produkcie je kľúčom k vypočítaniu hodnoty odolného úložiska. Pre overenie schopnosti a rýchlosti obnovy produkčných procesov po havárii, odporúčame robiť pravidelné testovania, tzv. Crashe testy. V prípade skutočnej udalosti to môže ušetriť veľa stresu.

CHYBA 4: Zdieľaný manažment záloh 

Úplne štandardná situácia - o zálohy sa spoločne starajú firemný IT administrátor a externý poskytovateľ služby (SLA). Aj ten najskúsenejší IT profesionál má čo robiť, aby si udržal prehľad v nastavení záloh, kompetenciách a zodpovednosti keď vznikne problém. To je dôvod, prečo manažment zálohovania odporúčame plne prenechať na profesionálov, ktorí nielen spravujú, ale často majú silné vzťahy s dodávateľmi technológii a ich technickou podporou. A určite zažili nie jednu nepríjemnú situáciu s výpadkom produkcie.

CHYBA 5:Obnova dát v poškodenom prostredí

Rovnako ako by sme nemali obnovovať poškodene, alebo infikované dáta, tak by sme ich nemali obnovovať do poškodeného, respektíve infikovaného prostredia. To zbytočne predlžuje výpadok produkcie a problém vracia na jeho začiatok. Čisté prostredie môže byť skenované na prítomnosť škodlivého softvéru, ktorý mohol spôsobiť problémy.


Rada na záver

Podceňovanie rizík straty dát a výpadku produkcie je obzvlášť "nebezpečná hra". 

Riešením je neustále hľadanie informácii a získavanie odborných znalosti, čo je nesporne investícia do osobného rastu.

Potom je tešte možnosť prenechať manažment zálohovania a obnovy dát na poskytovateľov profesionálnych IT služieb.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.