CDP radí Zálohujete Microsoft Office 365?
Milan Rovčanin, Stratégie & Marketing 31. júla 2021 CDP radí

Zálohujete Microsoft Office 365?

Nestačí, že o zálohy sa stará Microsoft? Nie, nestačí!

Máloktorá ochrana podnikových dát prevyšuje tú, ktorú vo svojich datacentrách používa Microsoft. Ide predovšetkým o silné zabezpečenie ochrany osobných údajov pri práci s dátami, podľa globálne určených štandardov. Svoju stranu si Microsoft stráži perfektne. Ale čo tá druhá, užívateľská strana?

Dáta, ktoré Microsoft zálohuje automaticky a je možné ich obnoviť:

  • email odstránený zo zmazanej pošty do 30 dní po jeho vymazaní.
  • vSharepointe (Teams) funguje verzionovanie dokumentov. Automatické zálohy sú nastavené na 12 hodín a Microsoft vám ich vie obnoviť do 30 dní od ich vymazania.
  • každý si môže obnoviť konkrétny súbor vo OneDrive.


Treba si však uvedomiť, že zálohovanie kritických dát stále leží na pleciach užívateľov. Preto je potrebné zvážiť aj riziká spojené s nasledujúcimi situáciami:

  • kybernetický útok, zavírenie
  • nevedomé odstránenie dát užívateľom
  • neúmyselné (úmyselné) odstránenie správcu IT užívateľom
  • strata, či odcudzenie koncového zariadenia (notebook)
  • neúmyselné, či vedomé poškodenie dát užívateľom


Spomínané prípady sa síce nedejú každému a ani denne. No úplne stačí, ak sa to stane raz. Netreba zabúdať na fakt, že útoky ransomware sa vo zvýšenej miere objavujú aj na Slovensku. Úmyselné poškodzovanie dát sa zvyčajne deje premyslene a postupne, a preto fakt, že máte problém, nemusíte zistiť hneď. Takéto situácie dokážu poriadne zaskočiť, skomplikujú a niekedy rovno znemožnia prácu. „Hasenie problému“ stojí veľa času a peňazí.

Ak stále váhate, či zálohovať váš Office 365, skúste sa ešte zamyslieť nad tým, či na obnovenie vašich stratených dát dokážete čakať až 30 dní.

Veeam Backup for Microsoft 365 predstavuje spoľahlivé a pomerne lacné riešenie. Pre firmu s cca 100 užívateľmi office balíka, cena vychádza na zhruba 200 € mesačne.

Zavoláme vám

Pošlite nám svoj kontakt a my vám zavoláme späť. Kliknite na tlačidlo vľavo.

PartneriPartneri

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.